مکیال المکارم- جلد ۲

فی فوائد الدعاء للقائم (عجل الله تعالی فرجه الشریف)


انتشارات مسجد مقدس جمکران

قم

۱۳۸۲

فارسی

کتاب چاپی


۲

۲

۹۷۸-۹۶۴-۶۷۰۵-۹۵-۲

BP۲۲۴‭‮‬‏‫‬‭‭/‮الف‬۶م۷۰۴۱ ۱۳۸۲

۲۹۷/۴۶۲

‭م‌۸۲-۲۸۹۸۸


خلاصه کتاب


دعا برای تعجیل فَرَج حضرت ولیّ عصر ارواحنا فداه وظیفه ­ای بزرگ بر عهده تمامی شیعیان و دوستان ائمّه اطهارعلیهم السلام است، که می­ بایست این سنّت پسندیده بین ایشان به صورت گسترده­ ای رواج یابد، و همگان به این برنامه مهم دینی توجّه کامل داشته باشند، و یکدیگر را به آن وادار سازند، و نجات دنیا و آخرت خود را در آن ببینند .
بسیار اتّفاق افتاده که مردم با کمبود باران مواجه شده ­اند، و بر اثر آن به خشک سالی و قحطی و گرانی دچار گردیده ­اند، و خسارت های سنگینی به آنان رسیده است، امّا پس از دعا و نیایش به درگاه خداوند، باران سودمندی برایشان باریده، و رحمت الهی بر مردم فرو ریخته، و طراوت و شادابی همه جا را فرا گرفته است .
در احادیث تأکید شده که علّت کمبود باران؛ امور طبیعی و مادّی نیست، بلکه علّت اصلی بعضی از گناهان مردم است، به خصوص گناهانی که در مقابله با احکام و سنّت­ های الهی، و روی گرداندن از اولیای حق، و به بازی گرفتن امور معنوی و امدادهای غیبی، صورت می­ گیرد .
خداوند این کمبودها و فشارها را پیش می ­آورد تا مردم از خواب غفلت بیدار شوند، و قدرت کامل دست غیب و قادر متعال را لمس کنند، و با نهایت اشتیاق و اخلاص و تواضع به سوی حجّت­ های الهی روی آورند، و از گناهان خود توبه کنند، و به عجز و درماندگی خویش اقرار نمایند .
جز خداوند کیست که آب گوارا و شیرین از آسمان فرو ریزد؟ و تشنگان را سیراب و مزارع را سرسبز و خرّم، و زمین­های خشک را با طراوت و شاداب گرداند، و روح تازه­ای در اجزای گیتی بدمد­؟
از نماز و تضرّع پیامبران و امامان­، و مردمان با ایمان در طلب باران­، و استجابت دعای ایشان، در طول تاریخ حکایت­های خواندنی و شنیدنی فراوانی بر جای مانده، و نکته­های بسیار ضبط گردیده است، که این مقدّمه مجال اشاره­ای به آن­ها را هم ندارد .
البته عدّه­ای هم در چنین مواقعی به یأس و ناامیدی دچار می­گردند ، و به شکل­های مختلف – از قبیل خودباختگی و کفر ورزی، و انکار ضروریّات دینی، و تمسخر مردان دینی ، و . . . – واکنش­های منفی از خود نشان می­دهند .
نظیر همین وضع در مورد فقدان هر یک از نعمت­های بزرگ، در هر جامعه­ای پیش می­آید، و از جمله در جریان غیبت­های انبیا و اولیاعلیهم السلام، همواره پدید آمده است، که بر اثر بعضی از گناهان بزرگ و ناسپاسی­های مردمان نسبت به نعمت­ها و آیت­های خاصّ الهی، خداوند حجّت خویش را از دیدگانش پنهان داشته، و از سعادت و توفیق دیدار پیامبر یا امام، عموم افراد جامعه را محروم ساخته است .

کتاب مکیال المکارم، به معنای «معیار سنجش خوبی­ها» و نام کتابی است که به سفارش خود حضرت مهدی (ارواحنا له الفداء) نوشته شده است. در این کتاب به تفصیل راجع به فواید دعا برای فرج سخن گفته شده است.
نویسنده­ی این کتاب گرانقدر، «محمد تقی موسوی اصفهانی» ماجرای نوشتن مکیال المکارم را چنین تعریف می­کند:

«... تا این که کسی را در خواب دیدم که با قلم و سخن نتوان او را توصیف نمود، یعنی مولا و حبیب دل شکسته­ام و امامی که در انتظارش هستیم. او را در خواب دیدم که با بیانی روح انگیز چنین فرمود: «این کتاب را بنویس و عربی هم بنویس و نام او را بگذار: مکیال المکارم فی فوائد الدعاء للقائم.» همچون تشنه­ای از خواب بیدار و در پی اطاعت امرش شدم ...»
او در ادامه تعریف می­کند که به دلیل مشکلات زندگی تا مدتی نمی­تواند کتاب را بنویسد تا اینکه در سفر حج، مبتلا به وبا می­شود و با خدا عهد می­بندد که اگر خوب شود، کتاب را به اتمام برساند. پس از اتمام سفر و رهایی از بند بیماری، کتاب مکیال المکارم را نوشت و به قول خودش این کتاب: «همچون بهشتی بالا بلند و عالی مرتبه است و ثمراتش در دسترس و نزدیک به فهم، هیچ سخن بیهوده­ای از آن نشنوی، در آن چشمه­ها (ی علم و معرفت) جاری است.»
ترجمه­ی این کتاب در دوجلد منتشر شده است و تعداد باب­های کتاب مکیال المکارم، هشت باب است که در هر کدام به موضوعی خاص پرداخته شده است:
شناختن امام زمان (عجل الله تعالی فرجه)،
اثبات امامت ایشان،
قسمتی از حقوق آن حضرت نسبت به ما،
لزوم دعای ما برای امام،
نتایج دعا برای فرج،
بهترین اوقات دعا،
چگونگی دعا برای فرج و
تکالیف منتظران.
این کتاب از جمله کتب مفید و ضروری برای هر شیعه محسوب می­شود و خواندن این کتاب برای تمامی شیعیان منتظر توصیه می­شود.